Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 2 października 2014

Guacamole na dwa sposoby. Two ways guacamole.


Kupiłam na promocji granaty (1,30 zł za sztukę), miałam w lodówce awokado, mango i limonkę, więc postanowiłam zrobić guacamole. Guacamole z 1 awokado to zdrowe śniadanie dla 2 osób. I jest bardzo smaczne.
Guacamole to meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miało już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Popularne jest też podawanie guacamole w formie sałatki z różnymi owocami. Ja osobiście przygotowuję je w formie sałatki w niedzielę na śniadanie.

Guacamole z mango i granatem

1 awokado
1/2 szklanki ziaren granatu (1 sztuka)
3/4 - 1 mango, pokrojone w kostkę
2 łyżki kolendry (4 gałązki), posiekana
1/4 czerwonej cebuli (2 łyżki), pokrojona w drobną kostkę
1/2 chilli lub jalapeno, drobno posiekane, bez pestek
3 łyżki soku z limonki
1/4 łyżeczki kminu

Awokado przekrój na pół, obróć wokół pestki, usuń pestkę. Oddziel miąższ awokado od skórki za pomocą łyżki. Pokrój awokado w kostkę. Dodaj do awokado ziarna granatu, mango, kolendrę, czerwoną cebulę i chilli, wymieszaj. Skrop sokiem z limonki, dopraw kminem i ponownie wymieszaj. Możesz podawać od razu.

Guacamole z ananasem i ogórkiem

1 awokado
1/2 szklanki ananasa, pokrojony w kostkę
1/2 ogórka, obrany i pokrojony w kostkę
2 łyżki kolendry (4 gałązki), posiekana
1/4 czerwonej cebuli (2 łyżki), pokrojona w drobną kostkę
1/2 chilli lub jalapeno, drobno posiekane, bez pestek
3 łyżki soku z limonki
1/4 łyżeczki kminu

Awokado przekrój na pół, obróć wokół pestki, usuń pestkę. Oddziel miąższ awokado od skórki za pomocą łyżki. Pokrój awokado w kostkę. Dodaj do awokado ananasa, ogórek, kolendrę, czerwoną cebulę i chilli, wymieszaj. Skrop sokiem z limonki, dopraw kminem i ponownie wymieszaj. Możesz podawać od razu.

Polecam spróbować też klasyczne guacamole - przepis na stronie simplyrecipes.com Perfect Guacamole
guacamole z arbuzem - przepis na stronie kwestiasmaku.com Guacamole z arbuzem 
guacamole z truskawkami i brzoskwinią - fabtasticeatc.com Strawberry and Peach Guacamole
guacamole z truskawkami - valsocal.blogspot.com Strawberry Guacamole
guacamole z truskawkami i mango - austin360.com Strawberry Mango Guacamole
guacamole z mango - dirtygourmet.com Chunky Mango Guacamole 
guacamole z granatem i mango - thecafesurcefarine.com Mango &Pomegranate Guacamole
guacamole z chorizo -  foodandwine.com Guacamole with Chorizo and Queso Fresco
guacamole z dynią i bekonem -  http://www.bloggingoverthyme.com Fully Loaded Guacamole


Jak zrobić guacamole? - przepis w języku polskim.

Proponuję dania z guacamole:
1. Quinoa z guacamole i mango foxeslovelemons.com
Guacamole Quinoa with Mango


2. Burgery z guacamole lecremedelacrumb.com Guacamole Burgers with Roasted Corn & Mango Red Pepper Salsa

3. Warstwowe guacamole soupaddict.com Triple Layer Guacamole

Guacamole with mango and pomegranate
 

1 avocado
1 pomegranate
3/4 - 1 mango, diced
2 tablespoons coriander (4 sprigs), chopped
1/4 red onion (2 tablespoons), cut into small cubes
1/2 jalapeno or chilies, finely chopped, seedless
3 tablespoons fresh lime juice
1/4 teaspoon cumin


Cut in half avocado, turn it around the stone (pit), remove the stone. Separate the avocado pulp from skins with a spoon. Cut the avocado into cubes. Add to the avocado pomegranate seeds, mango, coriander, red onion and chilli, mix all. Sprinkle with lime juice, season with cumin and mix again. You can serve immediately.

Guacamole with pineapple and cucumber

1 avocado
1/2 cup pineapple, diced
1/2 cucumber, peeled and diced
2 tablespoons coriander (4 sprigs), chopped
1/4 red onion (2 tablespoons), cut into small cubes
1/2 jalapeno or chilies, finely chopped, seedless
3 tablespoons fresh lime juice
1/4 teaspoon cumin


Cut in half avocado, turn it around the stone (pit), remove the stone. Separate the avocado pulp from skins with a spoon. Cut the avocado into cubes. Add to the avocado pineapple, cucumber, coriander, red onion and chilli, mix all. Sprinkle with lime juice, season with cumin and mix again. You can serve immediately.
 
I recommend you try a classic guacamole - recipe on page simplyrecipes.com Perfect Guacamole
and guacamole with watermelon - a recipe on page kwestiasmaku.com Guacamole z arbuzem,
fabtasticeatc.com Strawberry and Peach Guacamole,
valsocal.
blogspot.com Strawberry Guacamole austin360.com Strawberry Mango Guacamole,  
dirtygourmet.com Chunky Mango Guacamole,  
thecafesurcefarine.com Mango &Pomegranate Guacamole, 
foodandwine.com Guacamole with Chorizo and Queso Fresco

I suggest dishes with guacamole:
1. Quinoa with guacamole and mango
foxeslovelemons.com Guacamole Quinoa with Mango

2. Burgers with guacamole
lecremedelacrumb.com Guacamole Burgers with Roasted Corn & Mango Red Pepper Salsa

3. Layered guacamole
soupaddict.com Triple Layer Guacamole





Tabbouleh z figami i jabłkiem. Figs Apples Tabbouleh.



Klasyczny Tabbouleh – to odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i kuskusu z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Dzisiaj proponuję sałatkę tabbouleh z dwoma owocami uznawanymi za najzdrowsze - z figą i jabłkiem. Tabbouleh robię z komosą ryżową (quinoa) bo jest bezglutenowa, możesz zastąpić ją kuskusem (zawiera gluten).

Porcja dla 2 osób, duże porcje na obiad. 3 porcje na kolację.
Koszt sałatki 18 zł. Figi kupiłam na promocji 1,25 zł za sztukę.

120 g nieugotowanej quinoa (komosa ryżowa), możesz zastąpić kuskusem
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
3 figi, każda pokrojona na 6 części
2 łyżki zielonej cebulki (4 łodygi), drobno pokrojona, posiekana
1 łyżka natki pietruszki (2 gałązki), drobno pokrojona
2 gałązki świeżej mięty, małe listka w całości, duże podzielone na połówki
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy, użyłam olej z pestek moreli
3/4 - 1 łyżka miodu
świeżo zmielony pieprz
sól

Quinoa ugotuj w wodzie z szczyptą soli i łyżeczką oliwy, 8 - 10 minut. Odcedź. Sok z cytryny, oliwę i miód wymieszaj na gładki sos, dopraw pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszaj z figami, jabłkiem, natką pietruszki, zieloną cebulką i miętą. Dodaj dressing i ponownie wymieszaj. Podawaj po 30 minutach.
Rada: nie rezygnuj z mięty, nadaje sałatce niepowtarzalny aromat.


Classic Tabbouleh - is a type of vegetable salad with tomatoes and couscous with onions, garlic, cucumber and red pepper. The taste and aroma of tabbouleh salad is enriched with mint, lemon and parsley, possibly pine nuts. Today I propose tabbouleh salad with two the healthiest fruit - with figs and apple.

Serves 2 people, large servings for lunch. 3 servings for dinner.
 

120 g uncooked quinoa
1 large apple, diced
3 figs, each cuts into 6 pieces
2 tablespoons green onions (4 stalks), finely chopped
1 tablespoon fresh parsley (2 branches), finely chopped
2 sprigs of fresh mint,
small leaves in its entirety , a large leaves split in half
juice of 1 lemon
3 tablespoons olive oil, I used apricot kernel
oil
3/4 - 1 tablespoon honey
freshly ground pepper
salt

Cook quinoa in water with a pinch of salt and a teaspoon of olive oil, 8 - 10 minutes. Drain. Mix lemon juice, olive oil and honey to a smooth sauce, season with pepper. Mix cooked quinoa with figs, apple, parsley, green onion and mint. Add dressing and mix again. Serve after 30 minutes.


Moje przepisy na tabbouleh / My tabbouleh recipes:

Tabbouleh z quinoa i łososiem. Quinoa salmon tabbouleh.

 

Tabbouleh with quinoa, tomatoe, cucumber, olives, peppers.

 

Tabbouleh z truskawkami i szpinakiem. Strawberry spinach tabbouleh.