Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 18 stycznia 2015

Gołąbki w sosie pomidorowym. Meat-stuffed cabbage with tomato sauce.


dwie porcje
250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
90 g nieugotowanego ryżu
1/2 cebuli
kapusta lub sałata lodowa
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

1 puszka pomidorów (400 g)
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Sałatka
2 - 3 garście miksu sałat
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
6 - 7 suszonych moreli, pokrojone w paski
1 + 1/2 łodygi selera naciowego, pokrojone w paski

Wszystkie składniki sałatki połącz i wymieszaj.
Liście kapusty sparz gorącą wodą. Ugotuj ryż w wodzie z szczyptą soli. Odcedź, zostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie aż się zeszkli. Połącz mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podziel masę na cztery części. Uformuj z masy kule. Owiń w liście kapusty. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zmiksowane pomidory, czosnek i gołąbki,  piecz wszystko pod przykryciem około 15 - 20 minut na średnim ogniu. Sos pomidorowy dopraw solą i pieprzem. Podawaj gołąbki z sałatką.

two servings
250 g minced pork and beef
90 g of uncooked rice
1/2 onion
cabbage or iceberg lettuce
1 tablespoon olive oil
salt and pepper
1 can of tomatoes (400 g)
1 large clove garlic, crushed
salt and pepper to taste
oil for frying

Salad
2 - 3 handfuls of mix lettuce
1 large apple, diced
6 - 7 dried apricots, cut into strips
1 + 1/2 stalk celery, cut into strips

Combine all salad ingredients and mix.
Blanch cabbage leaves with hot water. Cook the rice in water with a pinch of salt. Drain, allow to cool. Slice the onion into small cubes, fry in olive oil until become transparent. Combine minced meat, cooked rice, onions and mix. Season with salt and pepper. Share mass into four parts. Form meat balls. Coat the meat with the cabbage leaves. In a skillet heat the oil, add the blended tomatoes, garlic and meat-stuffed cabbage, fry everything under cover 15 - 20 minutes on medium heat.
Season the tomato sauce with salt and pepper. Serve the meat-stuffed cabbage with the salad.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zdrowy-obiad 

Przepis bierze udział w akcji Zdrowy obiad, klikając na obrazek przejdziesz do informacji o akcji.