Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 4 lutego 2015

Dla dzieci - bezglutenowe batoniki z żurawiną. Gluten-free bars with cranberries for kids.


Ten wpis dedykowany jest dzieciom. Proponuję Wam smaczne batoniki, w których znajdują się  bezglutenowe płatki owsiane i jaglane, amarantus ekspandowany, suszone owoce, migdały i ziarna słonecznika oraz miód. Batoniki nie zawierają glutenu, mleka i jajek. Przypominają sezamki. Takie batoniki możecie zabierać do szkoły.

BEZ GLUTENU (scroll down to the English version)
12 batoników
140 g bezglutenowych płatków owsianych*
140 g bezglutenowych płatków jaglanych*
50 g amarantusa ekspandowanego
70 g ziaren słonecznika
80 g migdałów
150 g suszonej żurawiny, możesz zastąpić rodzynkami lub pociętymi w paski suszonymi morelami
190 g masła (lub masło migdałowe + olej kokosowy 50 : 50) (masło migdałowe przepis - tutaj: https://pamietnikwegetarianki.wordpress.com/
8 łyżek miodu
100 g cukru trzcinowego

blacha do pieczenia o wymiarach: 22 x 28 cm.
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).

Płatki owsiane i jaglane piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Migdały pokrój każdy na trzy części. W głębokim rondlu rozpuść masło, cukier trzcinowy i miód. Gotuj tak długo, aż cukier i masło się rozpuści. W misce wymieszaj płatki owsiane, jaglane, amarantus, żurawinę, ziarna słonecznika, migdały. Dodaj rozpuszczone masło, cukier i miód. Ponownie wymieszaj aż syrop cukrowy otoczy wszystkie składniki. Przełóż masę na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piecz batoniki przez 25 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku bez termoobiegu. Wyjmij z piekarnika i odstaw by ostygła masa, nie wyjmuj z formy. Zimną masę pokrój w prostokąty. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.


GLUTEN-FREE
12 bars
140 g of gluten-free oatmeal * Glutenex
140 g of gluten-free
millet flakes* Incola
50 g of expanded
amaranth
70 g of sunflower seeds
80 g of almonds
150 g of dried cranberries, you can substitute for raisin or cuted in strips dried apricots
190 g of butter (or almond butter +
coconut oil 50 : 50)
8 tablespoons of honey

100 g of cane sugar


baking tray: 22 x 28 cm.

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).  

Bake oatmeal and millet flakes 10 minutes in oven preheated to 210 degrees Celsius without air flow. Cut each almond into three parts. In a deep saucepan, dissolve the butter, cane sugar and honey. Cook until the sugar and the butter will be melted. In a bowl, mix oatmeal, millet flakes, amaranth, cranberries, sunflower seeds and almonds. Add the melted butter, the sugar and the honey. Again stir until the sugar syrup coat all ingredients. Put the mass on a baking tray with
parchment paper. Bake the bars mass 25 minutes in the preheated oven to 180 degrees Celsius without air flow. Remove the bars mass from the oven and set aside to cool, don't remove from the baking tray. Cut the cold bars mass into rectangles.
Store in airtight container.




Dlaczego warto jeść jagody acai? Why should we eat acai berry?

This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English. 
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.


Jagoda Acai to mały purpurowo - fioletowy owoc z amazońskich lasów równikowych. Owoce przypominają jagody i winogrona. Rośnie w kiściach jak winogrono na drzewach palmowych, które nieraz osiągają wysokość nawet 25 metrów. Palma jagody osiąga zdolność wytwarzania znakomitych pod względem wartości odżywczych owoców dopiero po 4 - 5 latach. Owoce pojawiają się jako zielone jagody i dojrzewają do ciemnego fioletowego koloru. Czas zbiorów przypada na okres suchy, od lipca do grudnia. Drzewo owocuje dwa razy do roku i produkuje kilka lub kilkanaście gron, gdzie każde zawiera od 500 do 900 jagód i waży blisko 6 kilogramów. Pozyskiwana z plantacji jagoda acai jest owocem bardzo delikatnym i krótkotrwałym, dlatego od razu po uzyskaniu dojrzałości zbiorczej szybko opada i do 12 godzin należy ją spożyć lub przetworzyć.

Dotąd nie znaleziono na świecie surowca, który mógłby konkurować z jagodą acai pod względem wartości odżywczych. W trudnych czasach rdzenni Indianie (Anomabi) wykorzystywali owoc acai jako jedyne źródło pożywienia, a jego wartość żywieniowa pozwalała im przetrwać, zachowując przy tym energię i witalność.


Naukowcy nazywają ją super jagodą, zwaną także „sekretem długowieczności”.

Acai to najsmaczniejsza z jagód. Smakiem przypomina jagody w czekoladzie, dlatego właśnie jest przysmakiem ludów amazońskich i kuchni brazylijskiej.

Owoce zawierają całą gamę witamin A, B1, B2, B3, C, E, chroniąc tym samym przed wyjałowieniem organizmu w czasie odchudzania. Obfitują również w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega, mają w sobie błonnik, żelazo, wysokie stężenie potasu, wapna, magnezu, miedzi i cynku oraz dużą ilość przeciwutleniaczy. Jagoda sama w sobie zawiera bardzo niską ilość cukru. Acai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli, wśród których najważniejsze są flawonoidy i antocyjanidy, nadające owocom ich ciemnoczerwony, głęboko niebieski albo fioletowy kolor.
 


Jagody acai obniżają poziom złego cholesterolu i poprawiają kondycję umysłową. Występujące w jagodach nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i 9 regulują poziom cholesterolu we krwi, likwidując poziom tego szkodliwego, a podwyższając poziom dobrego. Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.

Kwasy Omega 3, 6 i 9 odpowiedzialne są również za pracę mózgu i za odporność organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu, spożywanie więc jagód acai, znacznie zmniejsza szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawnia ogólną funkcjonalność umysłu, w tym czujność i bystre myślenie.

Zawartość kwasów tłuszczowych w jagodzie acai jest porównywalna do oliwy z oliwek i charakteryzuje się bogactwem nienasyconego kwasu olejowego, który pełni kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim pomaga tłuszczom Omega 3 lepiej penetrować błony komórkowe przez co razem przyczyniają się do zwiększenia ich elastyczności, a to wspomaga lepsze funkcjonowanie hormonów, neurotransmiterów oraz receptorów insulinowych.

To źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Jagody Acai są najbogatszymi dotąd poznanymi owocami, które charakteryzują się wyższym bogactwem przeciwutleniaczy niż żurawina, maliny, jeżyny, truskawki czy jagody. Jagody acai obfitują w substancje odżywcze - antocyjany i flawanoidy. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed chorobotwórczymi wolnymi rodnikami, przenikającymi do naszego organizmu ze środowiska.
Antyoksydanty są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które wraz z powietrzem i pożywieniem dostają się do naszego organizmu powodując jego wyniszczenie na poziomie komórkowym. Pojemność antyoksydantów w danym pożywieniu liczy się stosując tak zwany współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dla jagody acai wynosi on 1026, co jest liczbą 20-krotnie większą niż dotychczas uważane za najlepsze w walce z wolnymi rodnikami winogrona. Dla porównania żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę w wartości ORAC, osiąga zaledwie 94 jednostki na jeden gram. Badania naukowe dowiodły, że organizm człowieka przyswaja antyoksydanty, które znajdują się w jagodach acai. Spożywając regularnie jagody acai, można więc spowolnić proces starzenia, a także zapobiec chorobom powodowanym przez wole rodniki.
Dodatkowo, według niektórych autorów, jagoda Acai jest źródłem ponad 50 niepoznanych jeszcze substancji, których nie znajdziemy w innych owocach.

Badania dowodzą, że antocyjany mogą obniżać ogólnoustrojowe markery stanu zapalnego (takie jak białko C-reaktywne), a te związki chemiczne o właściwościach przeciwutleniających są nieselektywnymi inhibitorami Cox-1 i Cox-2. Niesteroidowe leki przeciwzapalne takie jak naproxen i ibuprofen wstrzymują działanie Cox-2, enzymu odpowiedzialnego zarówno za zapalenie i ból. A zatem jagody acai mogą okazać się pomocne w walce z bólem.

Wśród antyoksydantów możemy wyróżnić związki fenolowe ( w tym antocyjany), a także bioflawonoidy i trzy fitosterole. W jagodach Acai znajduje się ok. 0,44 mg/g s.m. ß-sitosterolu, 0,04 mg/g s.m. sigmasterolu oraz 0,03 mg/g s.m. kampesterolu. Związki te podobne sa budową do cholesterolu i pomagają w utrzymaniu jego odpowiedniego poziomu poprzez regulację wchłaniania go w jelicie. Sterole roślinne wspierają również cały układ krążenia i wspomagają układ odpornościowy.
Wysoka jest również całkowita zawartość związków fenolowych (antyoksydantów) w owocach acai i wynosi ona 328 mg/100 g. W przypadku antocyjanów odnotowujemy wyższy niż w innych owocach poziom cyjanidyno-3-glukozydu (zawartość w miąższu to ok. 1040 mg/l).


Związki aktywne należące do polifenoli chronią każdą komórkę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które atakują i uszkadzają wiele struktur morfologicznych od lipidów i białek po materiał genetyczny (DNA). Wolne rodniki tlenowe powstające w nadmiarze w sytuacjach stresowych, zanieczyszczonym środowisku oraz spożywaniu mocno przetworzonej żywności są jednym z głównych powodów wielu stanów zapalnych (alergii), przyśpieszonego starzenia i procesów kancerogennych.

Wspomaga profilaktykę chorób serca. Polifenole są znakomitym wsparciem dla prawidłowego działania układu krążenia. Hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Ponadto polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.

W przypadku jagody Acai nie chodzi o ilość spożytych owoców. Ważna natomiast jest jakość jagody. 

Badania pokazały, że pokarm bogaty w przeciwutleniacze odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych jak miażdżyca, cukrzyca, zaćma, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera i wiele innych.
 

Aminokwasy zawarte w jagodach acai doskonale wpływają na wzmocnienie i regenerację układu mięśniowego. Prawie idealne zestawienie niezbędnych aminokwasów w powiązaniu z cennymi minerałami śladowymi, może być korzystne dla utrzymania prawidłowego skurczu mięśni oraz ich regeneracji.

Wzmacniają i zwiększają wydajność organizmu. Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Jedna mała jagoda Açai zawiera więcej i lepiej przyswajalnego białka niż jajo kurze. Pokarm bogaty w białka wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Korzystne dla organizmu substancje chemiczne w açai wspomagają efekt synergii – większych i lepszych efektów procesów zachodzących w organizmie, osiągniętych tym samym nakładem pracy. Oznacza to, że organizm pracuje wydajniej bez konieczności zwiększenia wysiłku. Ponadto mieszanka niezbędnych aminokwasów i mikroelementów, którą zawiera acai, znacznie przyspiesza regenerację energii po dużym wysiłku i usuwa zmęczenie odczuwane w mięśniach.
A więc dodaje energii i pozwala szybko zregenerować siły – co jest bardzo przydatne sportowcom i naszym dzieciom.

Zawarte w jej składzie antocyjany korzystnie wpływają na prawidłowe widzenie, bowiem mogą polepszać adaptację oczu do widzenia w ciemności, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej oraz ograniczać rozwój wad wzroku. Ponadto dzięki wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny owoc acai może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zaćmie.

Składniki aktywne zawarte w jagodzie acai wspomagają regulowanie ciśnienia tętniczego oraz dbają o mięsień sercowy.


Spożywanie jagód acai wspomaga regulowanie stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu może przeciwdziałać zaburzeniom gospodarki węglowodanowej i rozwojowi cukrzycy typu 2. W badaniu przeprowadzonym wśród osób z nadwagą wykazano, że jagoda acai obniżała zarówno stężenie glukozy, jak i insuliny we krwi. Dzięki tej właściwości stężenie cukru we krwi może utrzymywać się na stabilnym poziomie, a nam łatwiej jest opanować uczucie głodu i chęć podjadania.

Dodatkowo związki aktywne zawarte w owocu acai wspomagają usuwanie toksyn z organizmu (w współczesnym jedzeniu jest tyle wzmacniaczy smaku i konserwantów, że organizm ludzki nie jest w stanie w naturalny sposób się z nimi uporać). Dzięki tym właściwościom jagoda acai wspomaga proces odchudzania, a także walkę ze schorzeniami często współwystępującymi: z nadwagą i otyłością – cukrzycą typu 2, zaburzeniami lipidowymi, nadciśnieniem.


Poprawia trawienie. Dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego (16,9 g w 100 g) jagody acai ułatwiają trawienie i poprawiają stan przewodu pokarmowego, w tym odcinka jelita szczególnie narażonego na różne schorzenia i nieprawidłowości – okrężnicy.

Dają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Nie należy jednak traktować jagód acai jak cudownego suplementu, za sprawą którego stracimy na wadze i spalimy niepotrzebną tkankę tłuszczową!

Jagody acai mają wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Zatem spożywanie jagód jest zalecane dla osób chorych na cukrzycę.

Mają wpływ na poprawę ogólnego samopoczucia i zdrowia. Wyciąg z acai, bogaty w liczne niezbędne substancje i minerały, odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie. Witaminy B i inne składniki odżywcze acai łagodzą stres i usprawniają komunikację między komórkami mózgu, wspomagając produkcję neuroprzekaźników takich jak dopamina lub serotonina, odpowiedzialna między innymi za zdrowy sen i regulację temperatury ciała.

Pomaga zapobiegać osteoporozie. Acai jest bogata w wapń, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe wapnia, prowadzące do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.

Jagoda acai łagodzi objawy cyklu menstruacyjnego. Dzięki bogatej zawartości wapnia, wyciąg z acai okrywa ściankę macicy odsłoniętą przez złuszczającą się błonę śluzową, zmniejszając ból spowodowany skurczami i opuchlizną.

Posiada właściwości antymutagenne. Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z acai pomagają zapobiegać uszkodzeniom DNA prowadzącym do mutacji i przemian nowotworowych, dzięki czemu przeciwdziała szkodliwym substancjom takim jak karcynogeny i mutageny.

Acai pomaga zwalczać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. Składniki odżywcze acai (szczególnie szeroka gama antyoksydantów) pomagają chronić oraz regenerować zwieracz dolny przełyku, uszkodzony wskutek cofania się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ich właściwości anty kwasowe zmniejszają ryzyko powikłań, mogących powstać wskutek zalegania treści kwasowej w przełyku (owrzodzenie, krwawienie, zapalenie krtani).

Jagoda ma właściwości wzmacniające i regulujące system odpornościowy zwiększając ochronę naszego organizmu przed bakteriami, wirusami, grzybami i innymi toksynami stale nas otaczającymi. Dzięki temu możemy uniknąć poważnych infekcji.



Jagody acai - skutki uboczne

Spożywanie jagód acai w nadmiernej ilości może doprowadzić jedynie do problemów żołądkowo-jelitowych np. biegunki, gazy.


UWAGA Jagody acai mogą uczulać!

Jagody acai mogą wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się np. wysypką na skórze oraz trudnościami w oddychaniu. Dlatego przed ich spożyciem należy wykonać próbę uczuleniową.


Gdzie można kupić owoce acai?


W Polsce owoce acai można kupić jedynie w postaci soku, tabletek lub w postaci sproszkowanej. Owoce acai bardzo szybko tracą swoje lecznicze właściwości, dlatego nie nadają się do eksportu.


Jak spożywać jagody acai?

Jagodę acai można spożywać w formie świeżych owoców jak i przetworów. W Polsce jagody acai można nabyć pod postacią soków, konfitur, herbat i suszu.

W położonym na północy stanie Para miąższ jest zwykle podawany z tapioką i w zależności od regionu solony bądź słodzony cukrem lub miodem. W południowej Brazylii spożywa się go na zimno najczęściej z granolą, a potrawa nosi nazwę "acai na tigela". Miąższ wykorzystuje się także do produkcji lodów i napojów. Sok wyciśnięty z miąższu używany jest również do produkcji napojów alkoholowych. Od lat dziewięćdziesiątych XX wieku sok i koncentraty stały się popularne na całym świecie, zwłaszcza w USA.




A oto propozycje dań z jagodami acai: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)

Smoothie z jagodami acai.

Blackberry, Blueberry and Acai Bars.

Deluxe Acai Bowl.

The Acai Bowl.

Juice Generation Acai Smoothie Bowls.

Przeczytaj również:  PORADA Dlaczego jeść...? ADVICE Why eat...?


 Related topic (theme) in English: 

Acai berry Health Benefits And Nutrition Fact

12 Health Benefits of Acai Berries.

What is acai berry good for?

The health benefits of acai berry.