Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 17 marca 2015

Życie jest jak krzątanina w kuchni.

Chcę się podzielić z Wami grafiką Tjarda Borsboom. Autorka nazwała ją Manifestem Dorastania. 
Source/Źródło: http://lillarogers.com/mats-manifesto-competition-winners-announced/

Patrząc na obrazek myślę, że życie może być jak przygotowanie potrawy. Jeżeli dobrze dobierzemy składniki (przyjaciele, rodzina, praca) i będziemy doglądać dania (pracować nad sobą i relacjami oraz podejmować właściwe decyzje) to wyjdzie nam na pewno smaczna potrawa = szczęśliwe i udane życie.


Żródło: http://lillarogers.com/mats-manifesto-competition-winners-announced/

Tjarda Borsboom - fb

Buraczki z papryką i jabłkiem. Beets with bell pepper and apples.


3000 g buraków
1000 g jabłek
1000 g czerwonej papryki
500 g cebuli
8 - 9 ząbków czosnku, przeciśnięty przez praskę
3/4 - 1 łyżki mielonego pieprzu
4 łyżki soli
200 g cukru
190 ml octu 10%
250 ml oliwy

Buraki obierz, pokrój w ćwiartki, piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Oliwę połącz z octem, cukrem i solą, dokładnie wymieszaj. Paprykę i jabłka umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłka pokrój na samym końcu, gdy buraki są już upieczone. Upieczone buraki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i jabłka umieść w dużej misce, dodaj mieszaninę oliwy z octem, czosnek, pieprz i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dwie i pół godziny. Sałatkę przenieś do słoików. Zamknij szczelnie słoiki i wstaw do dużego garnka, w którym będziesz gotować słoiki. Wlej do garnka wodę na wysokość 1/3 słoika. Gotuj buraczki 12 minut. Gorące słoiki wyjmij z garnka i odstaw do ostygnięcia. Możesz przechowywać sałatkę kilka miesięcy.

3000 g of red beets
1000 g of apples
1000 g of red bell pepper
500 g of onion
8 - 9 cloves of garlic, pressed
3/4 - 1 tablespoon of ground pepper
4 tablespoons of salt
200 g of sugar
190 ml of 10% vinegar

250 ml of olive oil

Peel beets, cut into quarters, bake in preheated oven to 180 degrees Celsius about 45 minutes. Combine olive oil with vinegar, sugar and salt, mix well. Wash peppers and apples, cut into cubes. Peel the onion, cut into cubes. Cut apples at the end, when the beets are baked. Cut baked beets into cubes. Place all vegetables and the apples in a large bowl, add the oil and vinegar mixture, garlic, pepper and mix thoroughly. Let stand two and a half hours. Transfer the salad into the jars. Close the jar tightly and put them into a large pot in which you will cook jars. Pour water into a pot to 1/3 of the jar
height. Boil the beets 12 minutes. Remove hot jars from the pot and set aside to cool.

You can store the salad a few months.

Zupa grochówka z jarmużem. Split peas (marrowfat) soup with kale.






250 g nieugotowanego grochu łuskanego (scroll down to the English version)
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 duże łodygi selera naciowego lub kawałek bulwy selera
250 g wędzonego boczku
100 g kiełbasy
1 + 1/2 łyżki suszonego majeranku
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej cebuli (bez dodatków, firmy Prymat)
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1500 ml wody
2 - 3 garście jarmużu - opcjonalnie

Groch zalej wodą i mocz przez całą noc. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj, pokrój w plasterki. Jarmuż umyj i podziel na małe kawałki. Kiełbasę i boczek pokrój na kawałki. W dużym garnku umieść warzywa, boczek, kiełbasę, namoczony groch i zalej wodą. Gotuj zupę 50 - 60 minut. Po 30 minutach gotowania dodaj cebule, sól, majeranek, pietruszkę i ziele angielskie oraz dopraw pieprzem do smaku. Jeżeli zupę chcesz zrobić z jarmużem, dodaj go 7 minut przed końcem gotowania zupy. Najlepiej ugotuj zupę rano a potem odgrzej na obiad, jest wtedy jeszcze bardziej smaczna.


250 g of uncooked split peas
3 potatoes
2 carrots
1 parsley
2 large stalks of celery or a piece of celery bulb
250 g of smoked bacon
100 g of sausages
1 + 1/2 tablespoons of dried marjoram

5 grains of allspice
1 teaspoon of dried parsley
1 teaspoon of dried onion (without additives)
1/2 teaspoon of salt
freshly ground pepper
1500 ml of water
2 - 3 handfuls of kale - optionally


Pour water over peas and soak it all night. Peel potatoes, carrots and parsley, cut into cubes. Wash celery, cut into slices. Wash kale and divide into small pieces. Cut sausage and bacon into pieces. In a large pot, place vegetables, bacon, sausage, soaked peas and pour water. Cook the soup 50 - 60 minutes. After 30 minutes of cooking, add the onions, salt, marjoram, parsley and allspice, and season with pepper to taste. If you want to make soup with kale, add one seven minutes before end of cooking. Cook the soup in the morning and then reheat it before dinner, the soup is more tasty.